C2 kaudella 2018 -2019

Pas 05/06 kaudella 2018 - 2019

C2-joukkue - Pas- 05/06

 

Joukkueen runko koostuu D-tytöistä, jotka ovat innokkaita harjoittelijoita sekä haluavat lisäoppia ja kokemusta lentopallosta. Joukkuetta täydennetään niillä C-tytöillä, jotka eivät tavoitteellisessa C-joukkueessa saa peliaikaa. Tällä tavoin kyseiset tytöt saavat arvokasta peliaikaa ja kokemusta kuusikkopelistä. Joukkueella ei ole omia harjoitusvuoroja, vaan pelaajat treenaavat oman joukkueensa mukana, pmutta turnauskohtaisesti laitetaan joukkue kasaan. Joukkueen turnausvalmentajan tehtävän on ottanut D-tyttöjen valmentaja Vesa Rovio.

****************************************************************************************************************

Finaaliturnaus 7.4. Nummela

Kauden päätöstapahtumaan reissattiin ilman Senniä ja Venlaa.Senni meni C1-joukkueen mukaan ja Venla oli poissa jalkavaivan takia. Näiden kahden tärkeän pelaajan poissaolo on joukkueelle takaisku, mutta vastaavasti se antoi toisille pelaajille mahdollisuuden ottaa isompaa vastuuta joukkueen tekemisestä. Jouduin siis tekemään viimeiseen turnaukseen rohkeita ratkaisuja: Julianna tuli meidän "uudeksi" passariksi sekä kaksi kuukautta lajia harrastaneet Emilia ja Verna lähtivät myös mukaan opettelemaan kuusikkopeliä.

Ensimmäinen ottelu oli meitä selkeästi heikompaa TuUL:ia vastaan. Sen voitimme helposti. Tasoero oli selkeä, sillä vastustaja opetteli kuusikkopeliä, kun meillä se on jo melko varmanoloista. Toinen ottelu oli ViLePaa vastaan ja se käynnistyi hyvin, sillä veimme ensimmäisen erän peräti 25 - 12. Jostain syystä vastustaja pääsi peliin mukaan ja vei seuraavat kaksi erää.

Alkulohkon ottelutulokset

 

Jäimme alkulohkossa toiseksi ja saimme seuraavaksi vastaan toisen lohkon voittajan eli SäKU. Hyvän taistelun jälkeen hävisimme ottelun. Viimeiseen pelin vastustaja oli Valkelan kajo ja siinäkin jouduimme nöyrtymään.

Ehkä suurin syy tappioihin oli Sennin ja Venlan poissaolojen myötä meidän heikentynyt vastaanotto ja kenttäpuolustus. Vastaanotto ja freeballien puolustus ei tänään ollut riittävän hyvällä tasolla. Tämän vuoksi passarit Julianna ja Sanni joutuivat juoksemaan kohtuuttoman määrän. Jos passari joutuu jatkuvasti passaamaan neljästä metristä tai nelospaikalta, niin meidän keski- ja hakkurihyökkäys puuttuu kokonaan sekä "roskapassit" ovat haastavia meidän yleispelaajille.

Turnauksessa oli paljon hyvää. Aada ja Miisa (liberona) ottivat hurjan parannuksen kenttäpuolustukseen, sillä helppoja palloja ei enää tippunut meidän kenttään. Sannin ja Juliannan liikkuminen passarin paikalla oli oikea-aikaista ja mallikasta. Hakkurit Verna ja Aada jäivät lähes "työttömiksi" em. ensimmäisten epätarkkojen kosketusten vuoksi. Aivan viimeisessä ottelussa ensikertalainen Verna pääsi juoneen hakkurin tehtävistä ja rohkeus pelaamiseen alkoi löytyä. Yleispelaajat Pinja ja Milla joutuivat uurastamaan todella isoa aluetta takakentällä ja selviytyivät siitä hyvin. Ensikertalainen Emilia hoksasi turnauksen aikana yleispelaajan roolin ja hän yllättikin vastustajan muutamalla komealla iskulyönnillä. Keskarit Vilma ja Iita hoitivat tehtävänsä hyvin, mutta valitettavasti keskihyökkäys meillä oli vähäistä ja tytöt eivät oikein päässeet hyökkäämään. Molempien tyttöjen verkkopelaaminen alkaa olla sujuvaa.

 

Kauden saldo on seuraava: Otteluita 25, joista voittoja 3, tasapelejä 2 ja tappioita 20. Lopullinen sijoituksemme on 113, kun joukkueita on C-tyttöjen sarjoissa ollut 123. Tulosten perusteella Joukkueemme on epäonnistunut kauden aikana melkoisen pahasti? "Voittaja keksii keinot, häviäjä keksii selitykset". On siis selitysten aika.. :-)

1. Kukaan meidän pelaajista ei ole aikaisemmin pelannut kuusikkoa ja nyt sitä on turnauksissa opeteltu. Siinä on ollut tunteiden sekamelskaa, koska asiat eivät ole olleet helppoja. Tärkeintä on, että jokainen pelaaja on kauden aikana oppinut vähintään yhden pelipaikan ja nyt tietää, missä pitää olla ja mihin aikaan. Siis pelipaikan rooli on nyt hallussa. Tämän vuoksi ensi kaudella voidaan keskittyä pienempiin yksityiskohtiin treenaamisessa/pelaamisessa.

2. Kauden aikana joukkueessamme on käynyt 17 tyttöä harjoittelemassa kuusikkopeliä. Siis lähes jokaiseen turnaukseen on tullut uusia pelaajia tai uutta roolia opeteltavaksi. Tämän vuoksi joukkuepeli on siitä kärsinyt. Uuden turnauksen tullessa on "palattu lähtöruutuun", eikä olla päästy "jatkamaan siitä, mihin ollaan aikaisemmin jääty".

3. Juniorivalennuksen keskeinen teema on, että "kaikki pelaa". Olen pyrkinyt sitä noudattamaan, vaikka ulkopuolelta tulee melkoisen paljon paineita voittamiseen ja menestymiseen. Olen jääräpäisesti pitänyt kiinni ko. teemasta. Yllättäen tyttöjen motivaatio on säilynyt hyvänä tappioista huolimatta. On käynyt ehkäpä päinvastoin eli ei ole tarvinnut jännittää voittamisen pakosta, vaan jokainen on uskaltanut "harjoitella pelaamista" turnauksissa.

4. Joukkueen ikärakenne on nuori. Valtaosa pelaajistamme on D-junioreja, joten vastassa on 1-2 vuotta vanhempia tyttöjä, joka tässä iässä väkisin näkyy pelikentällä. Miisa on D-nuorempi ja Sanni peräti E-juniori, joten vastustajat ovat heille 3-4 vuotta vanhempia.

Omasta mielestäni kausi on ollut tuloksista huolimatta hyvä! Koska jokainen pelaaja on saanut runsaasti peliaikaa, niin harjoittelumotivaatio on ollut kaikilla pelaajilla huikean hyvä. Jokainen tyttö osaa kuusikkopelin perusidean. Kauden aikana pelaajamäärä on meillä tuplaantunut ja se on jatkoa ajatellen hieno asia. Näyttää siltä, että ensi kaudella meillä on kaksi joukkueellista pelaajia ja kilpailu pelipaikoista on kovaa. Seuran johdon ongelma on löytää valmentajia...

Tällä hetkellä kaikki tytöt odottavat innolla seuraavia treenejä ja mahdollisia pelejä. Tytöt ovat rakastuneet lentopalloon! Toni, Saija ja minä voidaan päättää C2-joukkueen kausi hyvillä mielin. Jätämme ensi kauden valmentajille hyvän perinnön! Tosin toivottavasti Toni ja Saija jatkavat valmennuksessa. Minä en.

Suuret kiitokset kaikille asianosaisille pelikaudesta 2018-2019! En hetkeäkään vaihtaisi pois!

Vesa-koutsi

 

 

Välieräturnaus Ruokolahti 16.3.2019

Kauden toiseksi viimeiseen C-tyttöjen turnaukseen pääsimme matkaan yhdeksällä pelaajalla. Taustalla oli kuukauden tauko otteluista. Lisäksi harjoitusvahvuuteemme on joulukuun jälkeen liittynyt peräti kahdeksan uutta tyttöä, minkä vuoksi olemme harjoitellet perustekniikkaa kuusikkotreenin jäädessä olemattomiin. Ennakkoon ajatellen odotukseni turnauksesta oli ottaa vähintään kaksi turnausvoittoa.

Ensimmäinen ottelu oli D-junioripitoista Valkealan kajoa vastaan. Mielestäni olimme selkeästi parempi joukkue ja vyörytimme näyttäviä hyökkäyksiä Sennin passatessa hyökkäyksiä kentän jokaiselta osa-alueelle. Heiti alkuun 10-3 johto ja hyvä mieli. Kuitenkin erän aikana joillakin pelaajilla alkoi mieli masentua omien henkilökohtaisten virheiden vuoksi. Se antoi viitteitä tulevasta. Toinen erä jatkui meidän selkeässä hallinnassa: 8-1, 19-11. Sitten tapahtui romahdus. Meidän joukkueen pelaaminen loppui ja mikään ei enää onnistunut mielialan painuessa lattian pintaan kuin märkä rätti. Seuraavat pisteet Kajolle 4-14 ja heille erävoitto. Käsittämätöntä! Vaihdoin kolmanteen erään Venlan passaamaan ja Sennin yleispelaajaksi. Se toi piritystä peliin, mutta ei riittävästi ja hävisimme yllättäen hyvin puolustaneelle Kajolle 2-1.

 

Toinen ottelu selkeästi turnauksen parasta joukkuetta RajuC2 vastaan. Vastustajan kovat syötöt tuottivat tuskaa ja vastaanotto petti totaalisesti. Lisäksi vaihdoin Iitan hakkuriksi ja Julianna tuli harjoittelemaan keskitorjujan paikkaa. Muutokset kokemattomassa joukkueessa luovat epävarmuutta ja sen vuoksi suoritukset ovat normaalia huonompia. Toiseen erään pelimme rauhoittui ja saimme vastaanoton toimimaan ja meillä oli into kova. Johdimme parhaillaan 12-5, mutta RajuC2 onnistui kääntämään erän 25-22. Turnauksen paras esitys meiltä.

Söimme hyvät makaronilaatikot ja heti sen perään viimeiseen otteluun RajuC3 vastaan. Alkulämmittelyssä Vilma hajoitti polven ja jääpussi jalkaan. Ottelu oli tasaista vääntöä, kuten osasin odottaa. Ottelun käsikirjoitus oli tuttu: Me rakensimme enemmän laadukkaita hyökkäyksiä, mutta vastustaja puolusti paremmin. Ensimmäinen erä Rajulle. Aada ei pystynyt jatkamaan toiseen erään peliä. Viimeiset terveet pelaajat kentälle: Pinja joutui yllättävään rooliin passariksi ja Miisa yllättäen hakkuriksi. Pelon ja kaaoksen sekaisin tuntein pelasimme hyvän toisen erän, vaikkakin hävisimme sen.

Tänään oli tarjolla "herkkua", mutta meille jäi vain murusia. Meillä on auto, jossa on viisi vaihdetta, mutta ajetaan vain kolmosella. Parempaan siis pystyttäisiin, mutta suurin vastustaja on syvällä sisimmässä. Virheiden tullessa liika itsekriittysyys masentaa mielen ja suoritustaso alenee ja siihen meillä ei ole varaa, jos halutaan voittaa otteluita.Tässä herkässä lajissa parhaat pelaajat nollaavat virheensä hetkessä ja jatkavat peliä.

Tänään ei siis ollut meidän päivä, mutta kyllä se aurinko vielä paistaa. Katse kohti tulevaa!

Kiitos Saija ja Esa!

 

Vesa-koutsi

Turnaustiedot

_____________________________________________

AM-turnaus Joensuu 16.2.2019

Ja taas mennään... Viikko edellisestä turnauksesta ja aluemestaruusturnaus Joensuussa. Influenssa-aalto hieman pakotti minua muuttamaan suunnitelmia. Kehitystä ei kuitenkaan tapahdu, jos ei uskalla tehdä muutoksia. Sanni jäi pois ja trio-Huttuset eivät myöskään olleet täydessä terässä itsestäni puhumattakaan. Mutta matkassa oli taisteleva joukkue.

Ensimmäinen ottelemaan KIUta vastaan. Etukäteen oli tiedossa, että Kitee on turnauksen ennakkosuosikki. Verkon toiselta puolen tuli painavaa syöttöä ja muutamia kovia iskulyöntejä. Lisäksi meidän huonohko (hätäinen) alkulämmin tekivät sen, että vastaanotto petti ja vastustajan freeballit nousivat muualle kuin passaripesään. Tämä tarkoitti sitä, että meidän hyökkäyspeli ontui täysin. Paniikkia lisäsi passari Venlan lievä loukkaantuminen ja joukkueen ensikertalainen Miisa joutui passariksi ensimmäisen erän loppuun. Hienosti Miisa tehtävästä suoriutui, vaikkakin tyttö oli mukavuusalueelle ulkopuolella... ja aika rankasti olikin. Siis Kiteelle hävettävän helppo voitto.

 

Toiseen peliin saimme vastaan Joensuun JujuC3:n. Vastus hieman helpottui. Tässä pelissä vastaanotto ja puolustuspelaaminen parani ja pääsimme rakentamaan hyökkäyksiä. Vastustaja puolusti ne hyvin urhoollisesella taistelulla. Tässä näkee ehkä selvimmin ikäeron tuoman edun. Vastustajan puolelle ei meinaa mikään pallo tippua, kun vastaavasti meidän kenttään tipahtelee välillä helpohkoja palloja. Onneksi harjoituksen ja iän karttuessa tämä osa-alue parantuu itsestään. Toinen erä alkoi musertavan huonosti! Annoimme kaverille 0-8 etumatkan! Aikalisällä sanoin: ”tytöt älkää välittääkö tuloksesta. Te pelaatte hyvin, mutta pallo ei vaan pomppi meille”. Tytöt tosiaan tekivät kaiken aivan oikein, mutta vastustajan vaan sai aina pisteen. Onneksi tyttöjen päät eivät painuneet, vaan sinnikkäästi pelasimme omaa peliä. Lopulta saimme erässä 16 pistettä ja lukuisia hyvin rakennettuja hyökkäyksiä. Laskujeni mukaan teimme ottelussa 28 kolmen kosketuksen iskulyöntihyökkäystä (kaksi jujua) vastustajan tehdessä vain 17 hyökkäystä.

Oikeastaan meille on tullut yksi pelillinen ongelma lisää. Periaatteessa se on positiivinen ongelma. Useilla pelaajistamme on pelinlukutaito ja liike kehittynyt niin, että samaan palloon menee joskus kaksi, jopa kolme pelaajaa. Minun piti rauhoittaa useita pelaajia, että ”hoida vain oma alueesi, äläkä mene toisen alueelle”!

 

Viimeinen peli Joensuun Juju4:ää vastaan. Nyt otin Miisan ensi kertaa liberon paikalle ja Sennin passaamaan. Pinja siirtyi yleispelaajaksi. Nyt alkoi pallot nousemaan kuppiin ja pienten ”Sennin hienosäätöjen” myötä passipeli oli hyvää. Nyt alkoi meiltä hyökkäyksiä vyörymään Jujun kenttään. Kun pääsimme kerrankin johtoasemaan, niin tyttöjen ilme oli yhtä hymyä, kaikki suorastaan pursusivat peli-iloa ja halusivat tehdä (hyviä) suorituksia. Tällaista olisin toivonut enemmän, mutta olemme vaan olleet liian kovassa sarjassa. Koko kausi on pelattu tappioasemassa ja vahvempaa joukkuetta vastaan, mikä näkyy jännityksensä ja varovaisina suorituksina.

 

Kauden avausvoitto räjäytti ilmaan sellaisen fiiliksen, että Reijolan koulun salin katto varmaan siirtyi paikaltaan. Toivottavasti Passarien vakuutukset on kunnossa, sillä muuten tulee katon korjauskulut kalliiksi.

 

Muutama hyvä pointti turnauksesta... Saija rauhoittava ote pelaajiin oli todella hyvää, joukkuepuolustuksen paraneminen, monipuolinen hyökkäyspeli, Miisan tasokas liberopeli, Pinjan hyvä yleispelaajapeli, Aadan lyöntirohkeus, Millan tasaisen hyvät otteet, keskihyökkääjien koko ajan paraneva pelaaminen, Sennin debyytti passarina, Vilman nokkelat visailukysymykset, Burger Kingin hyvät hampurilaiset, tyttöjen suunnittelemat ammatinvalinnat, yms. Taas löytyy siis paljon hyvää. Jäädään innolla odottamaan kuukauden päästä olevaa turnausta...

Kiitos kaikille ja onnittelut C1-joukkueelle aluemestaruushopeasta!

Ottelutulokset.

Juju4-peli

Vesa-koutsi

 

Pooli 5 Kitee 9.2.2019

Herätys 06.00 ja lähtö Kiteelle 06.40. Edessä lunta, jäätä ja vesisadetta sekä kapeita ja liukkaita teitä. Edellisen yön yöunet jäi vähiin huolestuttavan ajomatkan takia. Onneksi itse ajomatka sujui hyvin ja arvokas lasti saatiin kuljetettua määränpäähän ja takaisin. Kiitos Tintti!

Viime turnauksessa peruspeli oli alkanut sujumaan jo hyvin. Samaa oli odotettavissa tänäänkin, vaikkakin tein kokoonpanoon suuria muutoksia. Sormivamman takia Venla siirtyi liberoksi, vasuri Aada hakkuriksi ja hyvälle taitotasolle pääsevä Milla yleispelaajaksi sekä passaamisen vastuun otti joukkueen kuopus, E-juniori Sanni. Rakensin siis ”korttitalon” täysin uusiksi. Ainoastaan Senni (yp) ja keskarit Iita ja Vilma jatkoivat omilla paikoillaan.

 

Ensimmäinen ottelu Raju2 vastaan alkoi ymmärrettävästi jännittäen. Peli oli hermostunutta, mutta hyvää. Pallo nousi passaripesään ja saimme vyörytettyä useita komeita hyökkäyksiä. Tintin tilastojen mukaan kaksieräisessä ottelussa teimme 18 omaa pistettä. Milla 5, Sanni ja Senni 4, Iita 3 ja Vilma 2. Tappiosta huolimatta hyvä esitys meiltä. Syksyn 2. pooliturnauksessa saimme kolme-eräissä ottelussa Rajulta 37 pistettä. Nyt saimme kahdessa erässä 36 pistettä. Rajuun nähden kehityskaareemme on ollut parempi!

 

Tunnin tauko, koska meillä oli huilivuoro. Kävimme taktiikkataululla muutamia asioita läpi, jonka jälkeen tytöt houkuttivat itsensä nauruun ja hauskanpitoon. Sieltä selviydyttiin ja vastaan asettui turnauksen voittanut joukkue RautU. Ilon ja naurun kautta jännitys hävisi ja suoritukset olivat rohkeita ja hyviä. Jokaisesta pallosta taisteltiin ja voitetusta pisteestä riemuittiin. Yllättäen RautU oli hätää kärsimässä. Johdimme eka erää 19-13, mutta hyvän syöttöputkea turvin vastusta kiipesi rinnalle ja ohi. Kauden harmittavin erätappio, sillä olisimme ansainneet erävoiton. Toinen erä oli meiltä myös hyvä, mutta vastustajan liikkuvuus ja fyysinen voima vaan oli selkeästi parempi. Ottelussa Sanni syötti peräti viisi S-syöttöä! Senni tehtaili viisi hyökkäyspistettä ja keskarit kaksi kumpikin.

 

Kolmas ottelu heti perään. Vastassa D-junioripitoinen Juju4. Enää ei tullutkaan kovaa lyöntiä eikä syöttöä. Se yllätti meidät ja palloja tippui liikaa etukentälle. Ensimmäisen kosketus oli heikko, passit karkaili ja palloja ”väpelöitiin” puolelta toiselle. Saimme talven suurimman erävoiton 25-15. Sen jälkeen aikainen aamuherätykset kostautui. Erätauoilla Nukku-Matti kävi heittämässä unihiekkaa. Tyttäremme vaipuivat päiväunille kukin omalla tavallaan. Joku ahkerasti puhisten, toinen hiljaa liikahdellen, joku oikeaa paikkaa etsien, mutta kukaan ei sentään kuorsannut. Uni jatkui Savonlinnaan asti, kunnes tytöt saivat maittavaa ruokaa ja karkkia. Paluumatka olikin taas tuttua kiljumista ja huutoa.

Hieman katkerana kritisoin turnauksen alkupalverissa aikaista ja epäreilua turnauksen alkamisaikaa. Meidän nuoret tytöt herätetään kesken yöunien ja laitetaan kolmeksi tunniksi autoon. Kyllä se vaan näkyy pelisuorituksissa!  Ei mahda mitään..Turnaus on nyt pelattu.

Tämän toiminnan perusajatus on se, että saadaan aloittelijatytöt ymmärtämään kuusikkopelin perusteet. Siinä ollaan onnistuttu. Tytöt tekevät pelipaikkansa tehtävät juuri oikealla tavalla. Yksinkertaisesti mopolla ei pääse henkilöauton vauhtia. Joukkueemme kuopus Sanni on 4. luokalla ja vastustajissa oli muutama yli-ikäinen eli 9. luokkalainen. Meidän tytöistä pääosa on 6. luokkalaisia, kun vastustajista 7. ja 8. luokkalaisia. Kyllä se vaan tekee ison eron niin fyysisellä kuin psyykkiseltä puolella. Parhaamme tehtiin ja otetaan hyvät asiat seuraavaan turnaukseen.

Vesa-koutsi

RautU-pelin video.

Turnaustiedot

Pooli 4 Joensuu 19.1. 2019

Parikymmentä astetta pakkasta ja auton keula kohti Joensuuta. Aada, ja Julianna poissa, mutta kasaan saatiin seitsemän pelaajaa. Onneksi joulun alla joukkueemme harjoitusvahvuuteen liittyi "ihmelöytö" Juvalta. C-ikäinen pitkän huiskea Iita on käynyt vajaat kymmenen harjoitusta ja uskaltaltautui turnaukseen mukaan ja selviytyikin siitä hienosti. Siitä lisää myöhemmin...Senni ja Pinja yleispelaajat, Iita ja Vilma keskellä, Venla passaa ja Milla hakkuri sekä Sanni hoiti liberon työt. Kerrankin meillä alkaa olla kuusikko, joka on pelannut kyseisillä paikoilla jo useamman turnauksen (paitsi nyt Iita).

Ensimmäinen ottelu JujuC4 vastaan. Mielestäni olimme selkeästi parempia ja meidän kuusikkopelimme oli hyvää alusta lähtien. Johdimme ensimmäistä erää 19-12, mutta jotenkin jumiuduimme yhteen rotaatioon,. Hermostuneisuus valtasi mielen ja hävisimme yllättäen ensimmäisen erän. Onneksi leuka ei pudonnut rintaan, vaan päinvastoin. Tyttöjen asenne ja suoritukset olivat hyviä ja varsinkin Sennin hyökkäysten turvin veimme toisen erän. Peli siis päättyi harvinaiseen 1 - 1 tulokseen. Syynä siihen on viiden joukkueen turnaus, jolloin jokaiselle joukkueelle tulee neljä kaksieräistä ottelua, jolloin kaikille tulee pelattavaksi kahdeksan erää.Tiukka setti meidän tytöille, kun vaihtopelaajia ei olllut.

Toinen ottelu oli turnauksen voittanutta Ruokolahden Rajua vastaan. Vastassa oli hyvin puolustava joukkue ja helppoja pisteitä ei juurikaan tullut. Edelleenki meidän vastaanotto oli hyvää ja Venla jakeli passeja ei puolille kenttää, mutta Raju puolusti hyvin ja hyökkäsi takaisin. Hyvää ja tasaista lentopalloa kaksi erää! Ensimmäisessä erässä kävimme johdossa tilanteessa 18-17, mutta erävoittoon ei rahkeet ihan riittäneet.

 

Kolmanteen otteluun (KiU) iski väsy ja suoritukset hieman herpaantuivat. Oikeastaan kokonaisuutena emme pelanneet huonosti, mutta yksittäisille pelaajille tuli virheitä sekä useassa paikassa pallo todellakin pomppi vastustajalle. En tiedä oliko syötöt ja iskulyönnit yllättäviin paikkoihin kenttien rajoille tuuria vai taitoa? Ei sillä ole väliä, sillä kaikki pisteet lasketaan. Ei ollut meidän peli....

Viimeiseen otteluun pelkäsin pelaajien väsyvän totaalisesti, kuten yleensä meidän suunta on turnauksissa alaspäin. Tytöt yllättivät minut totaalisesti. Meillä oli huikea taistelufiilis ja JujuC3 oli välillä todellisessa pinteessä. Lisää jännitystä otteluun lisäsi Vilman alkanut nenäverenvuoto ja hän joutui jäämään pois. Jouduimme tekemään sääntöjen mukaisesen "pakotetun vaihdon", eli liberomme Sanni jatkoi keskitorjujan paikalla. Tämä tarkoitti sitä, että meidän ensikertalainen Iita pelasi myös takakenttäkierrokset. Molemmat selviytyivä uusista rooleistaan hienosti ja muutenkin joukkueella pysyi todella hyvin homma hanskassa. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisella pelaajalla alkaa olla melkoisen hyvä rutiini kuusikkopeliin ja pelin tasapaino ei järky, jos kentällä tapahtuu muutoksia. Hyvähyvä!

Mikä oli päivän anti? Nuoret tyttäremme pelasivat kauden parhaan turnauksen! Kehitystä tapahtuu koko ajan, vaikka emme kuusikkopeliä juurikaan harjoittele, vaan harjoitellaan D-tyttöjen mukaisesti. Jokainen tyttö tietää tehtävänsä ja kokonaisuutena pelaamisen perusajatus ja sen toteuttamisen yritys on hyvää! Tyttöjen henkilökohtainen perustaito ja fysiikka ei vaan vielä täysin riitä isolle kentälle ja korkealle verkolle. Esimerkiksi Venla taisteli pienestä koosta huolimatta verkkotaisteluissa useita pisteitä sekä Pinja uskaltaa rohkeasti lyödä nelospaikalta palloa vastustajan puolelle, vaikka verkko on heille kohtuuttoman korkealla.

Vilma keskarina puolusti verkkotaisteluissa joitakin uskomatttomia pelastuksia ja nakutti kuusi hyökkäyspistettä kahden ässäsyötön lisäksi. Iita oppi turnauksen aikana keskitorjujan oikean liikkumisen ja nakutti myös kahdeksan hyökkäyspistettä. Kun vielä lajiin innostuneen tytön tekniikkaa hiotaan kohdalleen, niin hän tulee olemaan aivan pitelemätön, sillä liki 180 senttisen pituuden ansiosta lyöntikorkeus on varmaankin koko seuran korkeimpia!

Yleispelaajat Senni ja Pinja ovat joukkueen selkäranka vastaanotossa ja kenttäpuolustuksessa. Pallot nousevat hyvällä prosentilla passarille ja sen myötä päästään hyvin hyökkäämään. Pinja paukutti ennakkoluulottomasti kahdeksan hyökkäyspistettä ja Senni peräti 23. Erinomainen esitys meidän yleispelaajilta. Venla sai juosta maratonin verran ja passien monipuolisuus on parantunut, sillä tarjoilua sai myös Milla kolmeen metriin, kuten myös Senni kuutospaikalle. Lisäksi Venlan keskittyminen pysyi läpi turnauksen hyvänä väsymyksestä (huonoista ykköspalloista) virheistä huolimatta hyvänä.

Milla? Milla on "herännyt" pelaamaan ;) ! Tyttö alkaa lunastamaan niitä odotuksia, joita olen hänelle asettanut. Milla liikkuu gepardimaisen pehmeästi ja nopeasti. Hän hakee palloja tyyliikkästi isolta alueelta sekä on oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Pallot nousevat komeasti passarinpesään. Lisäksi Milla on jo saamassa iskulyöntirytmin kohdalleen ja saimme nähdä häneltä muutaman komean lyönnin.

Liberopeli meidän (E-) juniorilta? Luulisi, että joukkueen kuopus on varovainen ja arka "isojen tyttöjen" joukossa. Ei todellakaan! Sannin pelirohkeus ja tekninen suoritus on ihailtavaa! Sanni on myös tärkeä lenkki meidän vastaanotossa ja puolustuspelissä. Kun viimeiseen ottelun aikana rooli vaihtui keskitorjujaksi, niin hän löi palloa kuin Sauli Sinkkonen: korkealta ja kovaa!

Nyt on aika lopettaa tämä "romaanin" kirjoitus. Tuloksilla ei ole mitään merkitystä. Tämä oppimispolku on pitkä ja hidas! Jos minulla olisi mahdollisuus matkustaa tulevaisuuteen, niin mielelläni kävisin vilkaisemassa tämän joukkueen C-turnauksen kahden vuoden päästä. Nyt voin vain jäädä sitä odottamaan...tietysti treenataan nyt vielä lisää...

 

Otteluita voi katsoa Youtubesta. Viimeinen peli löytyy tästä.

 Turnauksen sarjataulukko ja tulokset.

Kiitos tytöt ja Tuomo!

 

Vesa-koutsi

 

Pooli 3 Mikkeli 8.12.2018

Ensimmäisen kerran tälle kaudelle saimme kotiturnauksen. Turnaus järjestettiin Moision salissa. Saija otti vastuun kahviosta, Toni oli turnausvastaava ja minulle jäi pelivalmennus. Tosin Saija hoiti toisen pelin, kun itse poistuin Lyseon koululle pelaamaan miesten 3-sarjaa. Yleisöä oli paikalle saapunut yllättävän paljon ja kahviotuotteet tekivät kivasti kauppansa. Kiitos meidän mestarillisen kokkien!

Joukkueemme kuusikko vaihtui taas edellisestä turnauksesta. Viimeisetkin C-ikäiset tytöt ovat jääneet syystä tai toisesta joukkueestamme pois ja nyt mennään täysin ”meidän omalla treeniryhmällä”. Milla tuli takaisin hakkurin paikalle ja keskariksi tuli Julianna, joka ei ollut edes koskaan harjoitellut kuusikkopeliä. Miisa tuli ensimmäiseen peliin varalle, kun Aada oli nilkkavamman takia toipilas. Nämä muutokset aiheuttivat taas sen, että alku oli hieman sekoilua, mutta melko nopeasti päästiin hyvään pelirytmin.

Ensimmäisessä ottelussa vastaan tuli KLP-86, joka oli vahvistunut parilla Ajosta siirtyneillä pelaajalla. Kerimäkeläisten pituusylivoima ja syöttöjen laadukkuus oli meille liikaa. Olimme koko ajan vaikeuksissa, sillä hyökkäysten rakentelu oli vaikeaa vastustajan vaihtelevan syötön ja laadukkaiden hyökkäysten vuoksi. Ainoastaan liberomme Sanni pystyi nostamaan syöttöjä ja Senni puolustamaan iskulyöntejä laadukkaasti passari-Venlalle. Tappiosta huolimatta meidän tytöt alkoivat löytää oikeat (puolustus)paikat kentällä.

Tappio siis oli selkeä. Tärkeintä kuitenkin on se, että D-tyttömme alkavat omaksumaan kuusikkopelin salat. Fyysiset ominaisuudet vaan eivät vielä riitä. Tosin pelirohkeus meinaa hiipua vastustajien kovien lyöntien ja syöttöjen vyörytessä kohti meidän kenttää. Eiköhän tyttöjen itseluottamus vielä tästä kasva onnistumisten myötä.

 

Toiseen otteluun saimme vastaan Joen Jujun Joensuusta. KLP voitti heidän keskinäisen ottelun, joten vastus oli nyt hieman helpompi meille. Hyvä niin! Itse en siis ollut enää paikalla. Videoinnin perusteella saimme tehtyä paljon hyviä kolmen kosketuksen hyökkäyksiä, mutta Juju puolusti ne hyvin. Kyllähän nämä pelit voitetaan hyvällä puolustuspelillä ja vastaanotolla. Siinä jäimme jälkeen ja Juju vei ottelun 3-0. Hyvä esitys tytöiltä tuloksesta huolimatta! Tällaisia otteluita lisää, jotta saadaan paljon ns. peruspeliä mahdollisimman paljon!

Viikon päästä D-tyttöjen turnaus Kerimäellä ja sitten päästään joulun viettoon. Kiitos tytöille ja kaikille turnauksen talkoolaisille! Kiitos Pinja hyvästä tuomaroinnista ja Simo hyvästä kirjuroinnista!

 

Pelaajat ottivat taas pienen askeleen kohti parempaa kuusikkopeliä! Yes!

 

Vesa-koutsi

Turnaustiedot

 

Pooli 2 Kerimäki 18.11.

Meidän D-tyttöjoukkue (lisättynä Saana) reissasi Kerimäelle C-tyttöjen kolmanteen pooliturnaukseen. Odotukset hyvistä suorituksista olivat melko realistiset, koska oletin jo pelipaikkojen ja niiden roolien olevan tyttöjen hallussa. Lisäksi perjantaina D-tyttöjen harjoituksissa harjoittelimme meidän edellisen turnauksen heikkoja kohtia: puolustuspelaamista, passipeliä ja keskitorjujan oikeaa liikkumista. Harjoituksissa näytti melko hyvälle, joten hyvää osasin odottaa myös turnauksesta.

Ensimmäinen erä Savolinnan Ajoa vastaan sujui yllättävän hyvin, sillä johdimme ottelua 10 - 5 sekä olimme vielä erän puolivälissä hyvin erävoiton syrjässä kiinni. Tytöt uskalsivat yrittää ja tehdä taitojensa mukaisia suorituksia. Erän lopussa alkoi tulla virheitä, itseluottamus hiipui ja suorituksiin tuli hermostuneisuutta. Ajo käänsi erän itselleen 25 - 17. Sama hermostuneisuus ja sekavuus jatkui läpi kaksi seuraavaa erää.

Toiseen otteluun Kerimäen KLP:tä vastaan tytöt ryhdistäytyivät ja taistelutahto ja suoritukset olivat taas huipussaan. Tytöt pelasivat taas omalla tasollaan, hyvin joukkueena ja puolustus toimi ja pääsimme hyökkäämään. Saimme nähdä muutamia pitkiä ja jänniä palloralleja.

Toisessa erässä Vilmalla alkoi tulemaan verta nenästä ja Millan olo heikkeni. Siis molemmat keskitorjujat "putosivat" kerralla. Venla yllättäen keskitorjujaksi ja "pakka" oli täysin sekainen ja sen myötä vastaanotto petti täysin. Kolmas erä ei tuonut juurikaan muutosta meidän sekavaan peliin, vaikka saimme keskitorjujat takaisin peliin.

Kolmas turnaus ja tänään kuusi pelattua erää. Mitä positiivista? Teimme turnauksessa 11 kolmen kosketuksen hyökkäyspistettä, 23 kolmen kosketuksen hyökkäystä, joissa pallo jäi peliin ja seitsemässä teimme oman hyökkäysvirheen. Teimme siis 41 kolmen kosketuksen hyökkäystä.  Positiivista oli myös Sennin kaksi S-syöttöä, Vilman torjuntapiste.

Olemme siis pelanneet jo 7 ottelua (12 erää). Sanoin tytöille, että "jouluun mennessä osaamme pelata hyvää peruspeliä". Ehkä olen väärässä... Jokaisella pelaajalla on yksi rooli ja "kaksi pelipaikkaa", joista toinen on etukentällä ja toinen takakentällä. Näistä aiheutuu jokaiselle pelaajalle 2 - 4 tehtävää. Esimerkiksi keskitorjuja pelaa etukentällä keskellä (3-paikka) ja takakentällä 5-paikkaa. Hänen tehtävä verkolla on torjua ja hyökätä keskeltä sekä takakentällä hän puolustaa torjunnan takaa jujut pois tai siirtyy takakentälle puolustamaan vastustajan iskulyöntejä. Näin opettajana/valmentajana ihmettelen suuresti, miksi pelaajani eivät vieläkään "muista" omaa tehtäväänsä. Pelaajat haahuilevat välillä kuka missäkin ja kaaos on valmis. Lähes jatkuvasti verkkopelaajat seisoskelevat takakentällä, kun pitäisi olla verkolla torjumassa, hakkuri/keskitorjuja/libero jää takakentälle väärään paikkaa ihmettelemään peliä ja puolikenttää jää tyhjäksi yms. Silloin puolustaminen vaikeutuu huomattavasti. Kun hetkittäin saamme jokaisen pelaajan omalle pelipaikalle tekemään omaa tehtäväänsä, niin suorittaminen on komeaa katsotttavaa!

Katse kohti tulevaa! Vuoden päästä nämä tytöt osaavat kuusikkopelin ja voimme silloin nauttia hyvästä C-tyttölentopallosta. Kärsivällisyyttä! "Hiljaa hyvää tulee"...paitsi minä taidan huutaa välillä "aika kovaa". Siis "hitaasti hyvä tulee!"

Ottelutulokset ja sarjataulukko

Vesa-koutsi

 

 

***********************************************************************************************************

Pooli 1 Ruokolahti 20.10.

Pas-05/06 reissasi ensimmäiseen pooliturnaukseen Ruokolahdelle, johon osallistui vain kolme joukkuetta. Tässä tapauksessa pelattiin jokaisessa ottelussa kolme erää, joten saimme pelata ensin kolme erää Kerimäen KLP-86:tta ja sitten Ruokolahden Rajua vastaan.

Edellisen turnauksen varmimmat aloituksen vastaanottajat Senni ja Taika olivat poissa, joten vastaanotosta saivat nyt ottaa vastuuta liberon paikan ottanut Seren ja yleispelaajan paikan ottanut Hilma. Molemmilla siis kuusikkopelin ura alkoi lauantaina. Keskitorjuja Eve oli myös poissa, joten sen paikan otti (myös ensikertalainen kuusikkopelissä) E-ikäinen Sanni. Siis lähes puolijoukketta uusiutui edellisestä turnauksesta!

Ensimmäinen erä oli todella hermostunutta pelaamista ja emme saaneet vastaanottoa toimimaan, joten meillä oli täysi työ saada pallo edes verkon yli. Toiseen erään hermostuneisuus hävisi ja pelaajat alkoivat löytämään kentällä omat paikkansa, joten saimme rakennettua useita hyviä hyökkäyksiä. Tosin nyt passi- ja hyökkäyspelimme oli hieman varovaista, joten varsinaisia iskulyöntejä emme montaa kertaa nähneet. Pistimme kerimäkeläiset tiukille, sillä johdimme erää 18-14 ja meille näytti kauden ensimmäinen erävoitto olevan tulossa. Valitettavasti erän lopulla meillä tuli heikkoja hetkiä ja pari ratkaisevaa syöttövirhettä ja KLP vei erän niukasti 25-23. Hieno taistelu tytöiltä ja ennen kaikkea kuusikkopeli alkoi toimimaan ja pelaaminen oli melko "levollisen" näköistä. Jokainen siis tiesi paikkansa ja hoiti oman pelipaikkansa tehtävät niin kuin pitikin! Yes!

Kolmanteen erään meille tuli taas jostain syystä vastaanoton kanssa ongelmia ja se jatkui myös läpi seuraavan Raju-ottelun. Lisäksi emme saaneet freeballeja toimitettua tarpeeksi laadukkaasti passarille, jotta olisimmme päässet kunnolla hyökkäämään. Siis ensimmäinen erävoitto jäi odottamaan seuraavaa turnausta.

Mitä jäi mieleen? Suurin puute meillä on se, että jännitys valtaa mielen, pelätään virheitä ja sen vuoksi ei uskalleta tehdä sellaisia suorituksia, joita harjoituksissa näen tyttöjen tekevän. Pinja oli meidän kuusikossa ainoa pelaaja, joka uskaltaa "hurjalla raivolla" puolustaa, hyökätä ja taistella jokaisesta pallosta. Kaikki muut pelaajamme syttyvät hetkittäin ja tekevät hienoja suorituksia, mutta sitten arkuus valtaa mielen ja pelirohkeus katoaa. Tämä on kuitenkin täysin ymmärrettävää, sillä D-tyttömme pelaavat pienellä sulkapallokentällä ja siellä yksittäisen pelaajan vastuualue on melkoisen pieni. Vastaavasti lentopallokenttä on paljon suurempi, joten se vaatii jokaiselta tytöltä paljon enemmän liikettä, pelinlukutaitoa ja oikeaa ennakointia. Näitä asioita tulee vain kokemuksen myötä. Turha siis tästä valmentajan on nostaa numeroa.

Positiivista turnauksessa oli se, että pelipaikat ja omat roolit on pääosin sisäistetty. Vaikka meille tuli kolme ensikertalaista kentälle, niin meidän kuusikkopeli pysyi melko hyvin kasassa koko turnauksen ajan. Minun energia ei mennyt yksittäisen pelaajan pelipaikan "etsimiseen", vaan pystyin ohjeistamaan tyttöjä sijoittumisessa ja muissa itse peliin liittyvissä keskeisissä asioissa. Tämän vuoksi jokainen pelaaja kehittyi pienin askelin kohti parempaa. Toinen hyvä asia on se, että tappioasemasta ja erätappioista huolimatta jokainen pelaaja jaksoi tsempata eikä kukaan luovuttanut missään vaiheessa. Hetken aikaa saattoi yksittäinen pelaaja vakavoitua, mutta pelikaverit tai joukkueen aikuiset saimme tytön kannustettua kohti uusia "taisteluja". Leuka nousi rinnasta, hymy nousi huulille ja pelaaminen jatkui.

Nyt on saatu isot asiat kohdalleen niin D-tyttöjen kuin C-tyttöjen pelin osalta. Jatkossa voidaan keskittyä suoritusten teknisempään ja parempaan suoritukseen.  Tämä poikii entistä parempia suorituksia ja tietenkin enemmän onnistumisen iloja.

Siis tämän päivän tuloksesta huolimatta voin olla ylpeä meidän "pikkulikoista"!

Nyt huilataan viikon syysloma. Se tulee tarpeeseen... meille kaikille!

Vesa-koutsi kiittää kaikkia osallisia!

Sarjataulukko ja ottelutulokset

****************************************************************************************************************

Tasoturnaus 6.10. Jyväskylä

Sain varattu kahdelle viikonlopulle ja yhdelle torstaille joukkueelle harjoitusvuorot. Kävimme yhdessä läpi paperilla kuusikkopelin saloja: hakkuri, passari, yleispelaaja, keskitorjuja, libero, puolustuspaikat, hyökkäyspaikat, vastaanottopaikat, puolustustaktiikka yms. Näitä harjoiteltiin koppipelinä, sormi-hihapelinä ja  pelaten. Saija tuli tapahtumiin avukseni - suuri kiitos siitä! Treenien jälkeen tyttöjen suupielet olivat vakavat runsaan tietotulvan vuoksi. Valmentajien äänijänteet olivat puutuneet ohjeistusten "kovaäänisestä" ja runsaasta määrästä. Kolmen treenikerran myötä saimme tytöille pelipaikat. Hilma ja Senni yleispelaajat, Vilma ja Eve keskitorjujat, Aada ja Venla passaavat sekä Milla hakkuri. Pinja otti liberon paikan Serenin ollessa poissa. E-tyttö Sanni on varalla.

 

Turnauspäivän aattona klo 22.00 sain tiedon Hilman sairastumisesta, joten ohuen oljenkorren varassa ollut kuusikkoni täytyi muuttaa. Ykkösjoukkueesta hätiin lupautui Taika. Hän otti liberon paikan ja Pinja tulikin yleispelaajaksi. Vaikka muutos on pieni, niin se oli aloittelevalle joukkueella suuri, sillä vieruskaveri muuttui ja Pinja joutui uuteen, ihmeelliseen pelipaikkaan. Siis kasassa oli kahdeksan pelaajan ryhmä, joista kaksi oli C-tyttöjä (Eve ja Milla) ja loput tytöt D-tyttöjä.

Ensimmäinen ottelu oli kotijoukkue JyLeä vastaan. Kuten ennalta arvelin, niin tyttöjen energia ja ajatus meni oman pelipaikan etsimiseen ja minun ohjeiden kuuntelemiseen. Tunsin olevani kuin oopperalaulaja suuressa salissa. Kun minun ohjeeni kajahtivat koko salin keskuuteen, niin kaikki vastustajia ja tuomareita myöten kääntyivät minua katsomaan ja peli seisahtui. Taidan olla huono laulaja, kun kertaakaan en aplodeja saanut huikesta yrityksestä ja mahtipontisesta esityksestä huolimatta?

Ensimmäinen erä siis selkeästi vastustajalle. Toiseen erään vastustaja vaihtoi "kakkoskenttänsä" ja vastaavasti me saimme juonesta kiinni. Pinjan, Taikan ja Sennin vastaanotto rauhoittui ja pallot löysivät passari-Venlan käsiin. Venla jakeli palloja ja saimme useita komeita hyökkäyksiä. Yes! Nuoret likat alkoivat rauhoittumaan ja kuusikkopeli alkoi toimia. Hyvä esitys meiltä, vaikka hävisimme erän lukemin 18 - 25. Tärkeintä meille ei ollut tulos, vaan suoritus ja sen oppiminen.

Toisessa ottelussa kohdasimme joukkueen nimeltä Leppä. Ottelu jatkui samanlaisena kuin edellisen pelin jälkimmäinen erä. Vastaanottomme Sennin, Taikan ja Pinjan johdolla oli hyvää sekä puolustimme urholllisesti, joten saimme lukuisia hyökkäyspaikkoja, joista joitakin kertoja onnistuimme. Ensimmäinen erä hävittiin 25 - 15, mutta suoritus oli edelleen meiltä hyvää ja lupauksia antava.

Toiseen erään saimme hyvän lähdön. Sitten vastustajalle tuli hyvä syöttäjä, joka syötti "painavia" syöttöjä kenttäämme. Meidän hentoset pikkulikat eivät vaan millään saaneet isoa ja kovaa tulevaa palloa "kesytettyä" ja pelaajiemme mieliala painui lattian tasolle. Erä oli meitä kohtaan tyly: 25 - 6.

Yksinkertaisesti tyttöjemme liike ja voima ei vaan riitä vielä siihen, että saisimme kovia syöttöjä/lyöntejä nostettua peliin. Jos vastustajalta tuli alakautta syöttö tai toimistuspallo, niin se me saatiin puolustettua hyvällä prosentilla peliin ja käännettyä omaksi hyökkäykseksi, mikä oli todella ilahduttavaa.

Viimeinen peli turnauksen voiton varmistanutta Pyrintöä vastaan. Jo ennen ottelua näki, että meidän tyttöjen henkinen väsymys oli käsinkoskeltavissa. Päivälle oli tullut jo liian suuri annos jännitystä ja uusien asioiden muistamista/opettelua, joten kentälle asteli "väsyneiden sotureiden ryhmä". Pelipaikat sekaantuivat, oma rooli unohtui, liike hävisi jaloista ja mieliala painui vakavaksi. Urhoollisen taistelun esikuva oli liberomme Taika, joka jaksoi onnistuneesti uurastaa viimeiseen tuomarin vihellykseen asti.

Turnauksen viimeinen sija oli meiltä odotettu, sillä me olimme aloittelijoita ja vastassa oli kaksi vuotta (jopa kolme vuotta) vanhempia kokeneita pelaajia. Vastustajien keskipituus oli 15 - 20 senttiä enemmän kuin meidän ja heidän fyysinen voima oli paljon suurempi. Seuraavaan turnaukseen saamme meidän tasoisiamme vastustajia ja uskon, että silloin saamme iloita tyttöjen hyvistä suorituksista ja meidän ensimmäisestä erävoitosta!

 

Joukkueen tilastonikkareiden tekemät tilastot olivat erinomaiset! Hyökkäyspisteitä teki Senni 5, Milla ja Eve 3 sekä Vilma ja Pinja 2 kappaletta. Vastaanotossa Pinja onnistui 19, Taika 34 ja Senni 26, Eve 7, Milla 4 ja Venla 3 kertaa. Tämä kertoo sen, että olemme päässeet vastustajan syötön jälkeen yrittämään hyökkäystä 93 kertaa! Tämä on todella hyvä luku meidän aloitteleville kuusikkopelaajille! Syöttöjä saimme verkon yli 46 kertaa (syöttövirheitä vain 8). Mielestäni tämä on myös erittäin hyvä tulos, koska C-tytöissä on käytössä aikuisten (painavampi ja suurempi) pallo sekä syöttämatka on paljon pidempi kuin D-tytöissä.

 

Siis jo tilastojenkin valossa meidän tyttöjen suoritus oli erinomainen! Ensimmäinen turnaus meidän ensikertalaisilla isolla kentällä kuusikkopeliä pelaten on nyt takana. Se tarkoittaa sitä, että laitomme "ison rahamäärän pankkiin, joka kahden vuoden päästä on kasvanut hurjasti korkoa". Toivottavasti tyttöjen into ja työmäärä pysyy sen ajan samanlaisena, niin meillä on huikean hyvä joukkue silloin kasassa!

 

Vesa-koutsi kiittää tyttöjä ja taustajoukkoja tästä antoisasta päivästä!

 

Ottelutulokset ja sarjataulukko